, ssc quiestions , ssc quiz online, ssc quiz in hindi, ssc quizzes, ssc quiz on polity, ssc quiz on biology, ssc quiz english, ssc quiz on ancient history, ssc quiz test in hindi, ssc quiz questions in hindi, ssc quiz on president, ssc quiz on history, ssc quiz app, ssc quiz online free, ssc quiz on economics, ssc quiz, ssc adda, ssc quizlet, ssc quiz adda, ssc quiz apk, ssc adda quiz english, ssc adda quiz reasoning, ssc adda quiz math, ssc adda quiz history, ssc antonyms quiz, ssc adjective quiz sscadda science quiz, ssc algebra quiz, ssc adda quiz polity, ssc adda quiz current affairs, ssc aptitude quiz, ssc adda quiz biology, ssc adda quiz on geography, ssc quiz bankers adda, ssc quiz biology, ssc biology quiz in hindi bihar, ssc quiz , ssc questions, ssc questions paper, ssc questions paper pdf, ssc questions paper 2018, ssc questions paper 2017, ssc questions in hindi, ssc questions 2018, ssc questions and answers pdf, ssc questions on solar system, ssc questions on brain, ssc questions and answers in hindi, ssc questions gd, ssc questions on indian polity, ssc questions on number system, ssc questions pattern, ssc questions on percentage, ssc questions on motion, ssc questions answer, ssc questions maths, ssc questions 2017, psc quiestions , psc questions and answers west bengal, psc questions paper, psc questions and answers, psc questions and answers malayalam, psc questions and answers 2017, psc questions pdf, psc questions about kerala districts, psc questions about light, psc questions in malayalam language, psc questions maths, psc questions in hindi, psc questions and answers pdf, psc questions and answers in malayalam in last grade, psc questions related to indian geography, psc questions in english, psc questions for university assistant, psc questions based on labour laws, psc questions about kerala, psc questions computer, psc questions and answers pdf 2018, psc questions and answers 2018, psc questions about bihar, psc questions about inc, psc questions about rivers, psc questions about kerala in malayalam, psc questions about kannur, psc questions about olympics, psc questions about pathanamthitta, psc questions about indian history, psc questions about jawaharlal nehru, psc questions about kozhikode, psc questions based on social work, psc questions bank, psc questions biology, psc questions based on kerala, psc questions biology in malayalam, psc questions based on indian constitution, psc questions bank pdf, psc questions based on computer, psc questions based on constitution, psc questions brilliance college, psc questions book pdf, psc questions bangladesh, psc questions bengali 2018, psc questions botany, psc questions based on renaissance of kerala, psc questions based on typewriter, psc questions based on social welfare schemes, psc questions based on chemistry, psc questions based on technical qualification ,banking questions,banking questions and answers,banking questions for interview,banking questions and answers pdf,banking questions for class 10 icse,banking questions pdf,banking questions and answers in hindi,banking questions paper,banking questions for students,banking questions for bank exams,banking questions asked in previous exams,banking questions asked in bank exams,banking questions for rrb po interview,banking questions for ibps po,banking questions paper 2018,banking questions mcq,banking questions 2018,banking questions on percentage,banking questions for interview pdf,banking questions paper 2017,banking questions on profit and loss,banking questions asked in interview,banking questions asked in rrb po interview,banking questions and answers pdf in hindi,banking questions aptitude,banking questions and answers for bank exams pdf,banking questions asked in ibps po interview,banking questions and answers mcq,banking questions and answers for interviews pdf,banking questions and answers in nepal,banking questions and answers pdf nepal,banking questions asked in ibps po,banking awareness questions,banking awareness questions pdf,banking average questions,banking awareness questions 2018
131. Kathiawar peninsula is one of the physiographic unit of   (Geography)

Answer : D

Explanation :

In Kathiawar Peninsula Mt. Girnar(Goraknath peak, 1117 m) is the highest point.

204. Varanasi is located in   (Geography)

Answer : C

Explanation :

From Haridwar, it turns towards the south - East upto Mirzapur in the upper Gangetic plains and further down eastwards, in Bihar in the middle Gangetic plains. Near the Rajmahal hills it turns to the South-East below Farakkha Barrage in Malda district of West Bengal.

205. The Palghat gap serves communication inland from this part to Madras:   (Geography)

Answer : D

Explanation :

Cochin

206. The Palghat gap serves communication inland from this part to Madras:   (Geography)

Answer : D

Explanation :

Cochin
There are three important passes in Sahaydris
Thalghat: between Mumbai and Pune
Palghat: between Palakkad and Coimbatore
Bhorghat: between Mumbai and Nasik

207. Thw fertile Bari Doab lies between   (Geography)

Answer : A

Explanation :

The Beas and the Ravi Rivers.

208. Thw fertile Bari Doab lies between   (Geography)

Answer : A

Explanation :

The Beas and the Ravi Rivers.
Bist : Beas and sutlej
Rechna Doab : Chenab and Ravi
Chhaj Doab : Jhelum and Chenab

209. Sand dunes form a major topographic feature of   (Geography)

Answer : B

Explanation :

Western Rajasthan

210. The Himalayas were uplifted from the   (Geography)

Answer : C

Explanation :

The Himalayas are continously rising young fold mountains of today.

211. Chotanagpur Plateau is made up of   (Geography)

Answer : A

Explanation :

The Chotanagpur Plateau is a plateau in Eastern india, which covers much of Jharkhand states as well as adjacent parts of Odisha, West Bengal, Bihar and Chhattisgarh.

212. Coastline of which of the following states is known as the coromondal coast?   (Geography)

Answer : D

Explanation :

The Coromondal coast runs between Cauvery and Krishna river.

 PREV   Page 3 of 10   NEXT