, ssc quiestions , ssc quiz online, ssc quiz in hindi, ssc quizzes, ssc quiz on polity, ssc quiz on biology, ssc quiz english, ssc quiz on ancient history, ssc quiz test in hindi, ssc quiz questions in hindi, ssc quiz on president, ssc quiz on history, ssc quiz app, ssc quiz online free, ssc quiz on economics, ssc quiz, ssc adda, ssc quizlet, ssc quiz adda, ssc quiz apk, ssc adda quiz english, ssc adda quiz reasoning, ssc adda quiz math, ssc adda quiz history, ssc antonyms quiz, ssc adjective quiz sscadda science quiz, ssc algebra quiz, ssc adda quiz polity, ssc adda quiz current affairs, ssc aptitude quiz, ssc adda quiz biology, ssc adda quiz on geography, ssc quiz bankers adda, ssc quiz biology, ssc biology quiz in hindi bihar, ssc quiz , ssc questions, ssc questions paper, ssc questions paper pdf, ssc questions paper 2018, ssc questions paper 2017, ssc questions in hindi, ssc questions 2018, ssc questions and answers pdf, ssc questions on solar system, ssc questions on brain, ssc questions and answers in hindi, ssc questions gd, ssc questions on indian polity, ssc questions on number system, ssc questions pattern, ssc questions on percentage, ssc questions on motion, ssc questions answer, ssc questions maths, ssc questions 2017, psc quiestions , psc questions and answers west bengal, psc questions paper, psc questions and answers, psc questions and answers malayalam, psc questions and answers 2017, psc questions pdf, psc questions about kerala districts, psc questions about light, psc questions in malayalam language, psc questions maths, psc questions in hindi, psc questions and answers pdf, psc questions and answers in malayalam in last grade, psc questions related to indian geography, psc questions in english, psc questions for university assistant, psc questions based on labour laws, psc questions about kerala, psc questions computer, psc questions and answers pdf 2018, psc questions and answers 2018, psc questions about bihar, psc questions about inc, psc questions about rivers, psc questions about kerala in malayalam, psc questions about kannur, psc questions about olympics, psc questions about pathanamthitta, psc questions about indian history, psc questions about jawaharlal nehru, psc questions about kozhikode, psc questions based on social work, psc questions bank, psc questions biology, psc questions based on kerala, psc questions biology in malayalam, psc questions based on indian constitution, psc questions bank pdf, psc questions based on computer, psc questions based on constitution, psc questions brilliance college, psc questions book pdf, psc questions bangladesh, psc questions bengali 2018, psc questions botany, psc questions based on renaissance of kerala, psc questions based on typewriter, psc questions based on social welfare schemes, psc questions based on chemistry, psc questions based on technical qualification ,banking questions,banking questions and answers,banking questions for interview,banking questions and answers pdf,banking questions for class 10 icse,banking questions pdf,banking questions and answers in hindi,banking questions paper,banking questions for students,banking questions for bank exams,banking questions asked in previous exams,banking questions asked in bank exams,banking questions for rrb po interview,banking questions for ibps po,banking questions paper 2018,banking questions mcq,banking questions 2018,banking questions on percentage,banking questions for interview pdf,banking questions paper 2017,banking questions on profit and loss,banking questions asked in interview,banking questions asked in rrb po interview,banking questions and answers pdf in hindi,banking questions aptitude,banking questions and answers for bank exams pdf,banking questions asked in ibps po interview,banking questions and answers mcq,banking questions and answers for interviews pdf,banking questions and answers in nepal,banking questions and answers pdf nepal,banking questions asked in ibps po,banking awareness questions,banking awareness questions pdf,banking average questions,banking awareness questions 2018
132. The President of the Constituent Assembly of 1946 was   (Polity)

Answer : A

Explanation :

On 11th December, 1946 Dr. Rajendra Prasad was elected as the President of Constituent Assembly.

133. India's new Constitution was adopted (signed) on   (Polity)

Answer : A

Explanation :

26th November 1949

134. Who among the following was the Chairperson of the drafting committee set up by constituent assembly?   (Polity)

Answer : C

Explanation :

Dr. B. R. Ambedkar, Chairman of Drafting Committee which was set up on 29th August, 1947. It had 7 members.
B. N. Rao was appointed the Constitutional Advisor of the Assembly.

135. Which of the following was the biggest source for the Constitution of India?   (Polity)

Answer : B

Explanation :

It was lengthy and detailed document having 321 sections and 10 schedules.

136. What was the number of the princely states in India at the time of partition?   (Polity)

Answer : D

Explanation :

562

137. The Parliament of India established a Parliamentary System of Government following the pattern of   (Polity)

Answer : B

Explanation :

The Parliamentary System is also known as 'Westminster Model' of Government, responsible Government and Cabinet Government.

138. The Constitution of India came into force on   (Polity)

Answer : C

Explanation :

January 26, 1950

139. The Indian Constitution provides for a form of Government which is   (Polity)

Answer : A

Explanation :

K. C. Wheare described the Constitution of India as "Quasi-Federal". He remarked that Indian Union is a unitary state with subsidiary Federal Feature rather than a federal state with subsidiary unitary features.

140. The system of Government in India is actually   (Polity)

Answer : C

Explanation :

K. C. Wheare described the Constitution of India as "Quasi-Federal". He remarked that Indian Union is a unitary state with subsidiary Federal Features rather than a federal state with subsidiary unitary features.

141. What is the chief source of Political power in India?   (Polity)

Answer : A

Explanation :

The preamble states that the Constitution derive it's authority from the people of India. The preamble starts as : "We the people of India..."

 PREV   Page 2 of 4   NEXT