, ssc quiestions , ssc quiz online, ssc quiz in hindi, ssc quizzes, ssc quiz on polity, ssc quiz on biology, ssc quiz english, ssc quiz on ancient history, ssc quiz test in hindi, ssc quiz questions in hindi, ssc quiz on president, ssc quiz on history, ssc quiz app, ssc quiz online free, ssc quiz on economics, ssc quiz, ssc adda, ssc quizlet, ssc quiz adda, ssc quiz apk, ssc adda quiz english, ssc adda quiz reasoning, ssc adda quiz math, ssc adda quiz history, ssc antonyms quiz, ssc adjective quiz sscadda science quiz, ssc algebra quiz, ssc adda quiz polity, ssc adda quiz current affairs, ssc aptitude quiz, ssc adda quiz biology, ssc adda quiz on geography, ssc quiz bankers adda, ssc quiz biology, ssc biology quiz in hindi bihar, ssc quiz , ssc questions, ssc questions paper, ssc questions paper pdf, ssc questions paper 2018, ssc questions paper 2017, ssc questions in hindi, ssc questions 2018, ssc questions and answers pdf, ssc questions on solar system, ssc questions on brain, ssc questions and answers in hindi, ssc questions gd, ssc questions on indian polity, ssc questions on number system, ssc questions pattern, ssc questions on percentage, ssc questions on motion, ssc questions answer, ssc questions maths, ssc questions 2017, psc quiestions , psc questions and answers west bengal, psc questions paper, psc questions and answers, psc questions and answers malayalam, psc questions and answers 2017, psc questions pdf, psc questions about kerala districts, psc questions about light, psc questions in malayalam language, psc questions maths, psc questions in hindi, psc questions and answers pdf, psc questions and answers in malayalam in last grade, psc questions related to indian geography, psc questions in english, psc questions for university assistant, psc questions based on labour laws, psc questions about kerala, psc questions computer, psc questions and answers pdf 2018, psc questions and answers 2018, psc questions about bihar, psc questions about inc, psc questions about rivers, psc questions about kerala in malayalam, psc questions about kannur, psc questions about olympics, psc questions about pathanamthitta, psc questions about indian history, psc questions about jawaharlal nehru, psc questions about kozhikode, psc questions based on social work, psc questions bank, psc questions biology, psc questions based on kerala, psc questions biology in malayalam, psc questions based on indian constitution, psc questions bank pdf, psc questions based on computer, psc questions based on constitution, psc questions brilliance college, psc questions book pdf, psc questions bangladesh, psc questions bengali 2018, psc questions botany, psc questions based on renaissance of kerala, psc questions based on typewriter, psc questions based on social welfare schemes, psc questions based on chemistry, psc questions based on technical qualification ,banking questions,banking questions and answers,banking questions for interview,banking questions and answers pdf,banking questions for class 10 icse,banking questions pdf,banking questions and answers in hindi,banking questions paper,banking questions for students,banking questions for bank exams,banking questions asked in previous exams,banking questions asked in bank exams,banking questions for rrb po interview,banking questions for ibps po,banking questions paper 2018,banking questions mcq,banking questions 2018,banking questions on percentage,banking questions for interview pdf,banking questions paper 2017,banking questions on profit and loss,banking questions asked in interview,banking questions asked in rrb po interview,banking questions and answers pdf in hindi,banking questions aptitude,banking questions and answers for bank exams pdf,banking questions asked in ibps po interview,banking questions and answers mcq,banking questions and answers for interviews pdf,banking questions and answers in nepal,banking questions and answers pdf nepal,banking questions asked in ibps po,banking awareness questions,banking awareness questions pdf,banking average questions,banking awareness questions 2018

हिंदी

sscQuiz

General Knowledge    General Studies    Current Affairs
SSCQUIZ is the one-stop-solution for PSC,SSC and Banking preparation
HOME DONATE STUDY MATERIALS ABOUT US CONTACT हिंदी


Current Affairs @ Jan. 21, 2020
101. Which rank does India occupy in the world level list of military spending as per a report released by Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI)on 2nd May 2018 ?   (Current Affairs)

Answer : A

Explanation :

5
As per the SIPRI report, New Delhi's defence spending increased by 5.5 percent to $63.9 billion in 2017. Now it has surpassed France. Worldwide military spending increased to $1.73 trillion in 2017, which is nearly 2.2 percent of global gross domestic product. The list of the world's biggest military spenders is dominated by the US and China, which spent $610 billion and $228 billion respectively.

102. Who has been appointed as Chairman of Insurance Regulatory and Development Authority of India(IRDAI)?   (Current Affairs)

Answer : B

Explanation :

Subhash Chandra Khuntia is 1981-batch Karnataka-cadre (IAS) officer. He has held positions in Hindustan Petroleum Corporation (HPCL) and Indian Oil Corporation (IOC) and has also served as Special Secretary and Financial Advisor in the Ministry of Petroleum and Natural Gas. The post of Chairman of Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI) was vacant for more than two months after TSVijayan’s tenure came to an end on February 21,2018.

103. On May 2, 2018, Union Cabinet chaired by Prime Minister Narendra Modi approved doubling the investment limit under the Pradhan Mantri Vaya Vandan Yojana (PMVVY) to____?   (Current Affairs)

Answer : B

Explanation :

15 lakhs
Union Cabinet has given its approval for doubling the investment limit under the Pradhan Mantri Vanya Vandana Yojana(PMVVY) from Rs7.5 lakhs to Rs 15 lakhs.

104. On 4th May 2018, Reserve Bank of India(RBI) announced that, it will buy ___ of government bonds through open market operation (OMO)?   (Current Affairs)

Answer : A

Explanation :

RBI made this decision after failing to sell all the debt it had offered to bidders. It was the third consecutive week when the RBI couldn't sell everything on offer which lead to a spike in bond yields.Rbi said that, the decision is based on an assessment of prevailing liquidity conditions and also of the durable liquidity needs going forward.

105. On 7th May 2018, Government of India signed a loan deal worth $200 million with _____ for the National Nutrition Mission (POSHAN Abhiyaan)?   (Current Affairs)

Answer : C

Explanation :

This loan will help India to reach its goal of reducing stunting in children of the age 0-6 years from 38.4% to 25% by 2022. The POSHAN (PM’s Overarching Scheme for Holistic Nourishment) Abhiyaan was launched by Prime Minister on 8th March 2018 at Jhunjhunu, Rajasthan.

106. On May 8, 2018, which State Government launched India's first Integrated Control and Command Centre (ICCC)for all seven smart cities of the state?   (Current Affairs)

Answer : C

Explanation :

The centre was inaugurated by Madhya Pradesh Chief Minister Shivraj Singh Chouhan and Minister of State for Housing and Urban Affairs, Hardee Singh Puri. The ICCC will enable State authorities to monitor the status of various smart civic amenities in real-time through the sensors connected to it. ICCC is a cloud-based Universal Internet of Things (UIoT) platform. It has been developed by Hewlett Packard Enterprise (HPE). Cities of Madhya Pradesh that have been selected under Smart Cities Missionary are: Bhopal, Indore, Ujjain, Gwalior, Jabalpur, Santa, and Sagar.

107. Where will the 2018 World Robot Conference be held from 15th to 19th August 2018?   (Current Affairs)

Answer : A

Explanation :

More than 12,000 teams and 50,000 participants from over 10 countries and regions will participate in the conference. A robot competition will be conducted during the conference. Participants will compete in five categories in this competition. This conference will enhance passion and innovation in the robot industry and help to improve research and development.

108. As per Credit rating agency Fitch, Indian economy is projected to grow at____percent in current fiscal i.e.2018-19 and____percent in next fiscal?   (Current Affairs)

Answer : B

Explanation :

The above projection has been made in Fitch’s second-quarter Sovereign Credit Overview for Asia Pacific region. Fitch has outlined that India’s economic growth is likely to accelerate as money supply has recovered to its pre-demonetisation level (pre-November 2016) and disruptions related to the rollout of GST in 2017 have been diminished.

109. Which country will host the upcoming 2018 BIMSTEC Summit (Bay of Bengal Initiative of Multi-Sectoral Technical and Economic Cooperation Summit)?   (Current Affairs)

Answer : C

Explanation :

On 12th May , Nepal’s Prime Minister KP Sharma Oli announced that Nepal will be the host for the upcoming 2018 BIMSTEC Summit . This was announced during the bilateral talks between the Prime Minister of Nepal and India on commitment towards building the Bangladesh-Bhutan-India- Nepal initiative.

110. Name the former Finance minister of West Bengal who passed away after suffering from respiratory problems, at a hospital in Kolkata?   (Current Affairs)

Answer : A

Explanation :

Ashok Mitra was 90 years old. He has written a few books. He was an eminent economist. He had written columns in newspapers on social and economic issues. He was the Finance minister of West Bengal from 1977 to 1987.